Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma

Tenerife Apartma Tenerife Apartma
Slovenian (SI)CroatianSerbian

Malo o tenerifih

enerife je španski otok v Atlantskem oceanu in je največji med sedmimi Kanarskimi otoki. Leta 2006 je imel otok 839.000 prebivalcev. Ena pomembnejših dejavnosti je turizem.

 

Na otoku Tenerife leži ognjeniški vrh Pico Teide, ki je s 3718 metri nadmorske višine tudi najvišji vrh Španije. Glavno mesto otoka in arhipelaga je Santa Cruz de Tenerife.

Tenerife je eden zadnjih rajskih otokov v Evropi. Kontinent v majhnem, kjer je letna temperatura na otoku okoli 26 stopinj, kar zagotavlja kopanje skozi celo leto. Na otoku se prepletajo različni ekosistemi in mikro klime kar omogoča bujno in različno rastlinstvo, kot so na primer palme, banana, oljke na eni in lovorovi ter borovi gozdovi na drugi strani.

Tenerife je največji izmed vseh otokov. Njegova površina meri 2057 km² in ima 600 000 prebivalcev. Najvišji vrh otoka je Pico del Teide (3718m). Ta vrh je hkrati najvišja gora Španije in je vulkan. Je simbol Kanarskih otokov. Tukaj najdete veliko različnih lepih letovišč, kot so: El Médano, Bajamar, La Caleta, Los Cristianos, Las Galletas, Playa de las Américanos.

Plaže na Tenerifih naj bi veljale za ene najbolj čistih v Evropi, saj so znane po zelo čistem morju. Otok Tenerife zajema 358 kilometrov plaž, od naravnih do umetnih. V Las Americasu lahko najdete več plaž, kot so Playa del Bobo, Playa de Torviscas, Playa de Troya. Veliko lepih plaž je na južnem delu otoka, kajti severni del otoka ima bolj strm dostop do vode zaradi vulkanskih ostankov. Južni del otoka pa je precej bolj topel in manj deževen kot severni del. Povprečna letna temperatura je 26 stopinj in trije deževni dnevi na leto. Playa de La Arena leži na jugu otoka zraven mesta Los Gigantes, polna črne mivke in velja za eno najbolj čistih plaž na otoku Tenerife. Plaže se nahajajo vse na enem mestu in med njimi ni veliko za prehoditi. Zelo zanimivo je tudi ogledovanje surfarjev, saj se na določenem mestu valijo prelepi valovi. Mesto El Médano slovi po surfanju. Plaže so peščene in lepo urejene.

Če ste turist se lahko meseca februarja udeležite svetovno znanega karnevala na Tenerifih v glavnem mestu Santa Cruz. Karneval traja cel teden in ga nikakor ne smete zamuditi. Tudi cerkev Inglesia de nudestra je znamenitost. Cerkev je iz 16. stoletja z osmerokotnim zvonikom. Nahaja se v mestu Santa Cruz. Znan je tudi spomenik padlim v državljanski vojni na trgu Plaza de Espana v Santa Cruzu. Na Tenerifih vam priporočamo tudi obisk Loro Parka, ki se nahaja pri vznožju vulkana Tiede. Park leži v čudoviti dolini La Orotava na prostoru, katere ne smete pozabiti obiskati. Loro Park je razporejen po več kot 13 hektarih površine, kjer lahko vidite najbolj eksotične živali v naravnem okolju: pingvine, delfine, gorile, šimpanze, tigre, leve, jaguarje, morske pse, tropske ribe, krokodile itd. Vsekakor pa obisk Loro Parka ne izgleda kot obisk živalskega vrta v Ljubljani, saj so omenjene živali posebej naučene igrati in prikazovati določene šove, katerih obiski trajajo cel dan. Loro Park je odprt vsak dan in celo leto, zato ga lahko obiščete kadar koli.

Kanarska kuhinja

Puchero Canario Kuhinja Kanarskih otokov je kombinacija tradicionalne španske kuhinje z afriškim in latinsko-ameriškim priokusom. Osnova je raznovrstnost sveže zelenjave, večinoma lahkih in prebavljivih obrokov v toplem podnebju. Mesne jedi so namenjene bolj turistom, meso pa prihaja iz Španije ali Latinske Amerike. Tradicionalna otoška hrana je "gofio", žitni kosmiči v obliki toasta, ki se uporablja kot kruh. Če pa uživate v ribjih ali vegeterjanskih jedeh, boste odkrili raj na svetu. Ena najbolj popularnih jedi, Papas Arrugadas vsebuje kuhan krompir začinjen z soljo.Okus dobi z mojos omako, ki je narejena na bazi dveh različnih olj. Med najbolj znana sodi še potaje de berros. Najbolj tipična je bienmesabe, mešanica medu, mandeljneve kreme, jajc in ruma. Pečene banane so prav tako zelo popularne. Ne smete prezreti lokalnega kozjega sira in mleka. Rum s Kanarskih otokov pa je prav posebno poglavje!

Nekaj značilnih jedi in pijač: paella (jed narejena iz rumenega riža in obogatena z mesom, ribami, morski sadeži ali zelenjavo), ocvrte ribe (pescaitos fritos), tortilla (španska omleta, ki je na razpolago v številnih različicah: krompirjeva z obilo čebule, navadna omleta iz jajc, sirova ali krompirjeva z dodatki šunke, graha, škampi, itd.), fideua (podobno kot paella, namesto riža so testenine); piščanec na žaru-pollo al`ast, ribe in druge morske jedi – pescados y mariscos, cela vrsta raznih prigrizkov, imenujejo se tapas in jih je možno naročiti v vsakem majhnem baru. Med pijačami pa morate »obvezno« poskusiti sangrijo (rdeče vino in sadje).

Kanarska kultura

Gvanči so se prvotno imenovali le prebivalci otoka Tenerife, pozneje pa se je ime uveljavilo tudi za praprebivalce drugih otokov. Po arheoloških raziskavah naj bi staroselci Kanarske otoke naselili v drugem ali prvem tisočletju pred našim štetjem. Od otoka do otoka so se precej razlikovali, saj med njimi skorajda ni bilo stikov. Ker niso imeli čolnov, niso pluli po morju. Prav zaradi nepoznavanja plovbe je bilo dolgo razširjeno mnenje, da so jih sem naselili Rimljani ali Kartažani. Vendar več okoliščin opozarja na sorodnost z Berberi v severozahodni Afriki, ki so po naselitvi očitno pozabili na umetnost izdelovanja čolnov.

Kolonialna podreditev v 14. stoletju Staroselsko družbo so sestavljali sužnji, kmetje in rokodelci ter vladajoči sloj. Sužnji so bili večinoma vojni ujetniki. Kmetje so živeli v majhnih skupnostih in skupaj obdelovali zemljo, ki so jo med njih vsako leto delili plemenski vodje. Gvanči so bili stoletja varni pred vdori zavojevalcev. Po ponovnem odkritju Kanarskih otokov v 14. stoletju so se za prevlado sprva borili Španci, Francozi in Portugalci. Izkrcanje tristotih španskih vojakov na Lanzarotu leta 1402 je pomenilo začetek kolonialne podreditve staroselcev. Takoj po odkritju so število Gvančev ocenili na 70.000, obdobje pokoritve naj bi preživela samo tretjina. Mnoge so prodali kot sužnje ali pa so jih pokončale nalezljive bolezni.

Šport

Izvrstna klima omogoča športno rekreacijo čez celo leto. Tenerifi so prava destinacija za profesionalen kakor tudi amaterski šport. Najbolj popularni športi so potapljanje, jadranje na deski, ribolov in golf, za kar ima Tenefir izjemno športno infrastrukturo. 21 označenih poti v Nacionalnem parku Caldere del Teide in ostalih področjih ponuja neomejene aktivnosti za tiste, ki želijo poleg ležanja na plaži preživeti svoj čas aktivno.

Znamenitosti

EL TEIDE

El Teide je ognjenik, ki se nahaja na otoku Tenerife (Kanarski otoki). Je najvišja gora v Španiji, najvišji vrh v Atlantskem oceanu in tretji najvišji ognjenik na svetu. Visok je 3.718 metrov.

Nahaja se v leta 2007 razglašenem nacionalnem parku kot Unescova svetovna dediščina in je najbolj obiskan nacionalni park v Španiji.

LORO PARQUE

Loro Parque je ena izmed glavnih turističnih atrakcij na severu otoka, kjer večina agencij za organizacijo ekskurzij ponuja pakete, ki vključujejo prevoz in vstopnino v park. Z eno od največjih zbirk papagajev na svetu, s pingvinjim planetom, predstavami z delfini in orkami ter s posebej izdelanim predorom morskih psov je Loro Parque doživetje za vso družino!

PODVODNI SAFARI

 

Zakaj se ne bi podali na raziskovanje Atlantskega oceana, ki je bilo prej rezervirano izključno za potapljače? V pravi, varni in klimatizirani podmornici boste skozi okna opazovali rastlinski in živalski svet, ki ga skriva Atlantski ocean.

 

Čistost oceana in raznolikost podvodnega sveta bodo na vas naredil vtis, ki ga doživite samo enkrat v življenju. Priporočamo.

 


SIAM PARK


Tenerifski vodni park Siam Park deluje od leta2008 inse lahko pohvali z lepim številom rekordov. Eden od teh je naprava za umetne valove, ki proizvaja največje umetne valove, visoke kar3 metre!

 

S svojimi številnimi atrakcijami za množice, kakršne so Tower of Power, zmaj, vulkan, kače, počasna reka, brzice Mekong in izgubljeno mesto, ta orientalsko obarvan vodni park ponuja nekaj za vsakogar.

Hunting journal for man